Partner organisation logos
Οργανισμοί - εταίροι:
Χρηματοδότηση μέσω εκπαιδευτικής δωρεάς από την RB Pharmaceuticals Ltd, θυγατρική της Indivior PLC

Κινητοποιητική συνέντευξη


Η κινητοποιητική συνέντευξη είναι μία μορφή συμβουλευτικής που σας βοηθά να δώσετε κίνητρα στον εαυτό σας για να βελτιώσετε τη ζωή σας θέτοντας στόχους, κάνοντας σχέδια και αλλαγές στη συμπεριφορά σας.
Από το 2005, ένα πρόγραμμα, το KISS («Μείωση της χρήσης ουσιών μετά από προσωπική απόφαση» – [Kompetenz im Selbstbestimmten Substanzkonsum]), χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνικές στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Στο KISS, εκπαιδευμένοι στον εθισμό επαγγελματίες έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους χρήστες που προσπαθούν να διακόψουν εντελώς τη χρήση να μειώσουν τη χρήση νόμιμων ή παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Κατά τη διάρκεια 12 εβδομαδιαίων ατομικών ή ομαδικών συνεδριών, καλύπτονται θέματα όπως η τήρηση ημερολογίου κατανάλωσης, ο εβδομαδιαίος καθορισμός στόχων και ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου. Το KISS έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τα εξαρτημένα άτομα να μειώσουν επιτυχώς τη χρήση ναρκωτικών και να βελτιώσουν τις ζωές τους. Ίσως υπάρχουν παρόμοια προγράμματα στην περιοχή σας. Αν σας ενδιαφέρει αυτός ο τύπος στήριξης, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον Γιατρό σας.

Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία


Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) επικεντρώνεται στον εντοπισμό των ερεθισμάτων που σας οδηγούν στη χρήση και σας βοηθά να μάθετε πώς να τα αποφεύγετε. Σας διδάσκει επίσης δεξιότητες αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων για να σας βοηθήσει να σταματήσετε τη χρήση. Έχει αποδειχτεί ότι η CBT βοηθά στον έλεγχο της χρήσης ναρκωτικών ή στην πλήρη διακοπή της χρήσης. Αν ενδιαφέρεστε για την CBT, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Διαθεσιμότητα θεραπείας της εξάρτησης από την ηρωίνη

Παρατήρηση:

Ο παρών ιστότοπος έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι σε όλες τις χώρες διαθέσιμες όλες οι επιλογές. Ελέγξτε αν μία θεραπεία είναι διαθέσιμη.

Πληροφορίες θεραπείας συντήρησης για την εξάρτηση από την ηρωίνη

Θεραπεία συντήρησης

Οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται εδώ.

Αποτοξίνωση με οπιοειδή

Αποτοξίνωση με τη βοήθεια αγωνιστών

Αποτοξίνωση με τη βοήθεια αγωνιστών.

Αποτοξίνωση χωρίς οπιοειδή

Συμπτωματική φαρμακευτική αγωγή

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης

Βραχυπρόθεσμη αποτοξίνωση

Ζευγάρι ενδιαφέρεται για αποτοξίνωση από την ηρωίνη

Τι είναι
Συνήθως διαχειριζόμενη διακοπή (3-8 ημέρες) είτε ως εσωτερικός είτε ως εξωτερικός ασθενής και μετάβαση από τακτική χρήση του βασικού ναρκωτικού εξάρτησής σας σε μηδενική χρήση ναρκωτικών με την υποστήριξη διαφόρων φαρμάκων.

Σε ποιον απευθύνεται

Σε άτομα που επιδιώκουν να διακόψουν για λίγο τη χρήση ή που αναζητούν μία γρήγορη λύση.

Υπέρ

Βραχυπρόθεσμo πλάνο για την επίτευξη γρήγορου αποτελέσματος.

Κατά

Δυσφορία, αυξημένος κίνδυνος υπερβολικής δόσης αν αρχίσετε ξανά τη χρήση και λίγα στοιχεία που δείχνουν μακροπρόθεσμα οφέλη ή ποσοστά επιτυχίας (βλ. παρακάτω).

Περισσότερες πληροφορίες
Η αποτοξίνωση είναι μία ιδιαιτέρως καλή επιλογή αν επιθυμείτε να μην κάνετε χρήση για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης και επιθυμία για χρήση. Αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο αποτοξίνωσης που θα επιλέξετε.


Περισσότερες πληροφορίες

Σε συνδυασμό με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοκοινωνική στήριξη αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές σας να ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς σε αποτοξίνωση που λαμβάνουν επίσης συμβουλευτική ή ψυχοκοινωνική θεραπεία (π.χ. κινητοποιητική συνέντευξη ή γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία) έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν σωστά τη θεραπεία τους και λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ηρωίνης/οπιοειδών.

Μακροπρόθεσμα οφέλη
Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των βραχυπρόθεσμων θεραπειών αποτοξίνωσης. Δεδομένου ότι η εξάρτηση από ηρωίνη/οπιοειδή είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα κατάσταση, η επιτυχής θεραπεία απαιτεί κάτι παραπάνω από την απλή αποβολή των ναρκωτικών από το σύστημά σας. Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι μετά την αποτοξίνωση ή αφού σταματήσετε τη συντήρηση, έχει μειωθεί το επίπεδο ανοχής του οργανισμού σας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος λήψης υπερβολικής δόσης. Υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικής δόσης και θανάτων όταν κάποια άτομα έκαναν χρήση μετά την αποτοξίνωση ή τη διακοπή της θεραπείας συντήρησης.

Η εμπειρία
Παρόλο που είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, η αποτοξίνωση δεν είναι απειλητική για τη ζωή σας. Υπάρχουν φάρμακα για τη μείωση της έντασης κάποιων συμπτωμάτων, όπως είναι η αφυδάτωση, ο έμετος, η διάρροια, η αϋπνία, οι πόνοι, η απώλεια της όρεξης, η επιθυμία για χρήση, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η εφίδρωση, το κλάμα, η αναστάτωση και η εξάντληση. Τα συμπτώματα συνήθως κορυφώνονται λίγο μετά την έναρξη της αποτοξίνωσης και εξαφανίζονται μετά από περίπου μία εβδομάδα.